Geld verdienen als UGC creator [+lijst van platforms]

Er komen steeds meer leuke mogelijkheden bij om online geld te verdienen. Sinds kort is er weer iets nieuws mogelijk qua online geld verdienen: UGC Creator worden! Wil je graag online geld verdienen als UGC Creator, dan vind je hieronder alles wat ik voor je heb uitgezocht.

Wat doet een UGC Creator

De afkorting UGC staat voor User Generated Content. Dit betekent letterlijk: content die gemaakt is door gebruikers. Als UGC Creator maak je foto’s of filmpjes waarin je een product gebruikt. Dit product kan echt van alles zijn:

 • kleding
 • make-up
 • voedsel
 • software
 • gadgets
 • etc.

Je maakt een foto of een filmpje waarin je aangeeft enthousiast te zijn. Deze foto’s of filmpjes hoeven niet heel professioneel te zijn, liever niet zelfs! Alsof je het voor je eigen vrienden hebt gemaakt. En hiermee verdien je dus geld.

De filmpjes die je maakt worden door bedrijven weer op hun eigen social media accounts gedeeld (Instagram, TikTok) of gebruikt in advertenties.

Voorbeelden van UGC content

Om wat voor foto’s en filmpjes gaat het precies? Enkele voorbeelden:

 • Unboxing video’s – je pakt een product uit en laat zien wat er allemaal in de verpakking zit
 • Verslagen – je bezoekt een locatie (zoals een pretpark) en doet verslag van wat er allemaal te zien en te doen is
 • Recensie – je deelt je ervaringen met een product

Waarom betalen bedrijven voor UGC?

Bedrijven betalen hier graag geld voor. Zij gebruiken deze foto’s en filmpjes om door te plaatsen op hun eigen social media accounts en/of om mee te adverteren.

Dit soort ‘echte’ filmpjes werken namelijk veel beter dan gelikte professionele filmpjes en foto’s. Mensen nemen veel eerder iets aan van gewone mensen dan van een professionele acteur uit een reclamefilmpje.

Hoe word je een UGC creator?

Wil je graag aan de slag? Hier vind je een stappenplan om te starten als UGC creator:

1. Snappen hoe UGC werkt

Na het lezen van dit artikel heb je deze eerste stap al in de pocket 😉 UGC wordt gemaakt door mensen zoals jij en ik die een bepaald product gebruiken. Bedrijven zijn op zoek naar gewone foto’s en filmpjes op social media van bestaande klanten.

2. Kies jouw niche (interessegebied)

Kies een specifiek gebied waarin je geïnteresseerd bent en waar je content over wilt maken. Voorbeelden van niches zijn: make-up, honden, baardverzorging, software, huishoudelijke apparaten, gadgets, sportartikelen, etc.

3. Start met het maken van filmpjes

Je hoeft geen duizenden volgers te hebben. Ook hoef je helemaal niet bekend te zijn op social media. En je hebt geen professionele apparatuur nodig. De meeste UGC creators hebben niet meer nodig dan hun smartphone en het product.

4. Bouw aan een portfolio

Om UGC content te maken heb je natuurlijk producten nodig. Begin met het maken van filmpjes over de producten die je al in huis hebt en waar je tevreden over bent. Op deze manier bouw je aan een portfolio dat je later kunt laten zien aan potentiële klanten.

5. Ga op zoek naar UGC vacatures

Verderop in dit artikel vind je een overzicht van platforms die bedrijven en UGC creators bij elkaar brengen. Maar je kunt natuurlijk ook altijd zelf contact opnemen met bedrijven die producten verkopen die jij leuk vindt.

6. Pas op voor veel gemaakte fouten

Maak alleen filmpjes over producten waar jij echt achter staat. Dat maakt het authentieker en geloofwaardiger. Hierdoor zul je ook meer opdrachten krijgen.

UGC platforms

Wil je graag in contact komen met bedrijven die op zoek zijn naar UGC creators? Hieronder vind je een lijst van platforms waar je je kunt aanmelden:

Fiverr.com (aanrader!) Hier kun je je gratis aanmelden en opdrachten scoren om je portfolio te bouwen en tegelijkertijd betaald te krijgen. De site werkt in het Engels. De opdrachten zijn in het Nederlands.

Andere Nederlandstalige UGC-platforms zijn:

 • Speekly.nl
 • Influee.co
 • Realcreators.nl
 • Hyred.nl

Veel gestelde vragen over UGC creator worden

Kun je ook een UGC creator worden zonder veel volgers?

Ja dat kan. Je hoeft zelfs helemaal geen volgers op social media te hebben om als UGC creator te kunnen starten. Bedrijven plaatsen de foto’s en filmpjes namelijk door op hun eigen accounts, dus dat is helemaal geen probleem.

Kun je ook anoniem aan de slag als UGC creator?

Ja dat kan. Dit hangt af van het product dat je promoot. Wanneer het om make-up gaat dan is het lastig om anoniem te laten zien hoe je het product gebruikt. Maar bij creatieve items zoals tekenstiften kun je heel makkelijk het gebruik ervan + het resultaat filmen zonder zelf in beeld te komen. Ook bij producten voor je huisdier kun je zelf anoniem blijven.

Is een UGC creator hetzelfde als een influencer?

Nee, een influencer ‘verkoopt’ zijn of haar invloed/bereik. Hoe meer relevante volgers, hoe meer geld adverteerders betalen.

Als UGC creator hoef je geen grote hoeveelheid volgers te hebben. Zelfs met 0 volgers kun je geld verdienen. Waar het bij UGC om gaat is dat je oprecht enthousiaste video’s kunt maken over jouw gebruik van een product.

Wat is het verschil tussen UGC en affiliate marketing?

Als UGC creator krijg je eenmalig betaald voor je filmpje. Bij affiliate marketing heb je meer verdienmogelijkheden.

Zo krijg je bij affiliate marketing bij elke verkoop een deel van de opbrengst. Dit betekent dat jouw inkomsten door blijven lopen, ook maanden of zelfs jaren nadat je een filmpje hebt gemaakt.

Daarnaast zijn de mogelijkheden om anoniem online geld te verdienen ook veel groter bij affiliate marketing.

Lees meer over Geld verdienen met affiliate marketing.

Vergelijkbare berichten