Hoe kun je geld verdienen met YouTube?

Als je vanuit huis geld wilt verdienen, dan is YouTube een hele goede optie. En het aantal mensen dat geld verdient met YouTube groeit. Steeds meer mensen weten een leuke bijverdienste, of zelfs een fulltime inkomen uit YouTube te halen.

Hoe kun je geld verdienen met YouTube? De bekendste verdienmethode is het YouTube partnerprogramma. Hiervoor moet je kanaal aan een aantal eisen voldoen. Maar daarnaast zijn er nog veel meer manieren om geld te verdienen met YouTube, ook voor als je nog niet zoveel views of abonnees hebt. En het leuke is: je kunt ze ook combineren en zo extra verdienen!

In dit artikel vind je alles wat je moet weten over de volgende 7 verdienmogelijkheden van YouTube:

 • YouTube partnerprogramma
 • Affiliate marketing
 • Eigen product
 • Gesponsorde video
 • Merchandise
 • Crowdfunding
 • Eigen website

YouTube Partnerprogramma

Met behulp van het YouTube partnerprogramma (YPP) kun je geld verdienen aan advertenties die bij jouw video’s worden getoond. Om in aanmerking te kunnen komen voor deelname aan het YPP moeten je video’s en je beschrijvingen aan een aantal voorwaarden voldoen.

Een volledig overzicht van de voorwaarden van het YPP vind je op de Beleidspagina van het YouTube partnerprogramma.

Kort samengevat wil YouTube graag dat jouw video’s origineel zijn (dus geen video’s van anderen op je kanaal zetten, of achtergrondmuziek gebruiken waarvan je de rechten niet hebt) en dat je video’s geen aanstootgevende inhoud bevatten.

Daarnaast zijn er sinds 2018 nog twee extra eisen gesteld om in aanmerking te kunnen komen voor het YPP:

 • Je kanaal moet in de afgelopen 12 maanden minimaal 4000 uur bekeken zijn
 • Je kanaal moet meer dan 1000 abonnees hebben

Deze drempel kan erg hoog lijken, zeker als je net begonnen bent en nog weinig of geen kijkers en abonnees hebt. Maar op zich zijn deze aantallen prima haalbaar.

Stel dat jouw video’s gemiddeld 5 minuten lang bekeken worden. Om aan 4000 kijkuren per jaar te komen heb je dan 48.000 views nodig, opgeteld over al je video’s in een heel jaar.

Als je regelmatig nieuwe video’s uploadt dan is dat prima haalbaar. Al kan het wel een paar maanden duren voor je zover bent.

Toch hoef je niet te wachten met geld verdienen totdat je aan die cijfers zit. Er zijn nog een paar andere manieren om geld te verdienen met YouTube zonder dat je aan de eisen van het partnerprogramma hoeft te voldoen. Bovendien kun je met de manieren hieronder vaak meer geld verdienen.

Affiliate marketing

Met affiliate marketing kun je geld verdienen door producten van iemand anders aan te raden en een linkje te plaatsen naar dat product.

Je maakt bijvoorbeeld een make-up tutorial en raadt daarbij een bepaalde lippenstift of mascara aan. Of je laat zien hoe een selfie-stick werkt en raadt jouw kijkers aan om die selfie-stick te kopen.

Je plaatst een speciale link in de beschrijving van je video. Wanneer mensen op die link klikken en iets kopen, dan krijg jij een vergoeding. Je kunt echt van alles aanraden en daar geld mee verdienen. Bijvoorbeeld een bepaald model barbecue, een merk hondenvoer of kookgerei zoals een staafmixer die jou erg goed bevalt.

De volgende soorten video’s zijn erg succesvol in combinatie met affiliate marketing:

 • Product reviews – hoe ziet het product eruit en wat kun je ermee?
 • Product tutorials – zo gebruik je het product
 • Top 5 – laat een top 3 of top 5 zien van jouw favoriete … (lippenstiften, games, zelfhulpboeken, tekenstiften, vul maar in)
 • Favoriet – wat vind jij de beste (laptop, monitor, fotocamera, hondenriem, etc.) en waarom?
 • Vergelijken van 2 producten – je laat voor- en nadelen van beide producten zien

Bij al deze video’s verwijs je de kijker naar de beschrijving van je video. In die beschrijving neem je de links op naar de producten die je in je video noemt. Koopt jouw kijker iets via jouw link, dan verdien jij geld.

Eigen product

In plaats van een product van iemand anders aan te raden kun je ook je eigen producten verkopen.

In je video geef je een voorproefje van wat mensen kunnen verwachten als ze bij jou iets kopen. Je geeft bijvoorbeeld een gratis proefles. Ook kun je fragmenten laten zien van een workshop die je gegeven hebt. Of ervaringen van deelnemers laten zien – korte video’s waarin ze vertellen wat ze tijdens jouw cursus hebben opgestoken.

Zo worden je kijkers nieuwsgierig naar meer en vergroot je de kans dat ze van jou willen kopen.

Voorbeelden van eigen producten die je met behulp van je video’s zou kunnen verkopen zijn:

 • Op maat gemaakte schilderijen
 • Muzieklessen
 • Coaching
 • Freelance werkzaamheden

Verkopen van merchandise

Heb je een populair videokanaal, dan kun je je eigen merchandise verkopen. Denk aan t-shirts, mokken of accessoires met daarop de naam van je kanaal. Ook kun je zelf iets maken voor je kijkers en dat verkopen.

Handige diensten die je hiervoor kunt inzetten zijn bijvoorbeeld Teespring en Merch by Amazon. Jij ontwerpt dan het product, zij drukken het, doen het op de bus en regelen de betaling.

Ebook verkopen

Als het onderwerp van jouw kanaal daarvoor geschikt is kun je ook een ebook maken en verkopen. Stel dat je een ebook maakt van 7 euro en je verkoopt er eentje per dag. Dan levert je dat maandelijks 210 euro op. En het leuke is dat je zo’n ebook slechts eenmaal hoeft te maken, daarna kun je het in principe onbeperkt verkopen, zonder dat het je extra tijd of geld kost.

Crowdfunding

Mensen die niet vragen, worden overgeslagen, dus waarom niet gewoon je kijkers om geld vragen? Je kunt op je kanaal om donaties vragen of geld inzamelen voor een bepaald doel. Je kunt bijvoorbeeld beloven om een bepaalde video te maken zodra je een x-bedrag bij elkaar hebt verzameld.

Veel YouTubers gebruiken hiervoor het platform van Patreon. Donateurs krijgen dan toegang tot speciale video’s die alleen voor hen zijn. Of mogen verzoekjes indienen.

Het helpt wanneer je een bepaald doel hebt waarmee anderen zich identificeren. Bijvoorbeeld een betere wereld.

Gesponsorde video’s (brand deals)

Je kunt ook een paar van je video’s laten sponsoren. Zodra je genoeg kijkers hebt op je kanaal is de kans groot dat je wordt benaderd door een of meer bedrijven voor het maken van een gesponsorde video.

In een gesponsorde video krijg je bijvoorbeeld een product toegestuurd en is het de bedoeling dat je het product gaat reviewen. Dus dat je het product uitprobeert en met jouw kijkers deelt wat je wel en niet fijn vindt aan het product.

Bij een gesponsorde video word je vaak betaald per video. Spreek van tevoren duidelijk af welke vergoeding je krijgt. Dit kan bijvoorbeeld het testproduct zijn, maar soms krijg je ook nog een extra bedrag voor het maken van de video.

Jouw kanaal is ontzettend interessant voor bedrijven als je een hele specifieke doelgroep hebt. Zodra jouw doelgroep hetzelfde is als de doelgroep van het bedrijf dan kun je behoorlijk wat geld voor een gesponsorde video vragen. Dit hangt uiteraard ook af van het aantal kijkers op je video’s.

Eigen website

Tenslotte kun je geld verdienen met YouTube door je kijkers te verwijzen naar je eigen website.

Met een eigen website kun je veel geld verdienen. Hoe meer bezoekers je op je eigen website weet te krijgen, des te meer kun je verdienen. Enkele manieren om te verdienen zijn:

 • Google AdSense advertenties
 • Affiliate advertenties
 • Eigen producten verkopen

Welke YouTube kanalen scoren het best?

De meeste succesvolle YouTube kanalen bevatten veel instructievideo’s of video’s die een vorm van vermaak (entertainment) bieden.

Met instructievideo’s leer je mensen wat nieuws. Bijvoorbeeld je veters strikken, een appeltaart bakken, gitaar leren spelen, je kat verzorgen, hoe je je gazon het beste kunt bemesten, enzovoort.

Bij entertainmentvideo’s kun je denken aan vlogs, grappige sketches, schattige puppyvideo’s, mensen mee laten kijken op je scherm tijdens het spelen van een game en nog veel meer.

Gerelateerde vragen

Moet je het verdiende geld ook opgeven bij de belasting? Ja, officieel moet je al het verdiende geld opgeven bij de Belastingdienst als “inkomen uit overige werkzaamheden”. Dit gaat om de winst, dus je mag de gemaakte kosten er nog aftrekken.

Hoe kun je geld verdienen met YouTube aanzetten? Om geld te kunnen verdienen met het YouTube partnerprogramma moet je eerst een account aanmaken bij Google AdSense. Zodra je aan de voorwaarden van het YPP voldoet (dus het minimum aantal views en abonnees hebt bereikt) dan kun je je aanmelden door in YouTube rechtsboven op je accountpictogram te klikken en vervolgens op Creator Studio. Daarna kies je an de linkerkant voor Kanaal – Status en functies. Tenslotte klik je onder het kopje “Inkomsten genereren” op Inschakelen.

Voldoe je nog niet aan de voorwaarden voor het partnerprogramma, dan kun je ook alvast beginnen met de andere manieren van geld verdienen met YouTube, die hierboven uitgebreid beschreven zijn.

Heb je nog vragen over geld verdienen met YouTube? Laat het hieronder weten.

Vergelijkbare berichten