Snoep inpakken vanuit huis? Lees dit eerst
Snoep inpakken vanuit huis klinkt erg aantrekkelijk. Het is niet moeilijk, je hebt er geen speciale vooropleiding voor nodig. En het is vaak ontzettend leuk om te doen.
Want het gaat niet om het fabrieksmatig inpakken van snoep in rolletjes en puntzakken. Dit kan makkelijk door machines worden gedaan. Het gaat om het handmatig inpakken van snoep op zo’n manier die momenteel alleen door mensenhanden kan worden gedaan.
Snoep wordt groot ingekocht en vervolgens omgepakt tot aantrekkelijke en creatieve concepten. Heel bekend zijn bijvoorbeeld de snoepboeketten of geschenkverpakkingen. En vergeet ook de snoeppizza’s niet.
Makkelijk en snel geld verdienen vanuit huis? Verdien geld met het invullen van korte vragenlijsten.
Meer dan € 20,- verdiend? Dat kun je laten uitbetalen op je bankrekening – Gratis aanmelden
Thuiswerkers
Vroeger werden daar thuiswerkers voor ingezet. Lekker makkelijk. Je kreeg een aantal bakken of dozen met snoep thuis met de opdracht daar iets moois van te maken. Plus uiteraard een voorbeeld erbij van hoe het moest.
Zodra je die spullen thuis had ontvangen kon je aan de slag. Op de momenten die jou uitkwamen. Of dat nou ’s avonds laat was, ’s morgens vroeg of zo nu en dan tijdens verloren uurtjes. Ook was je vrij om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een buurvrouw. Lekker gezellig samen bijkletsen en ondertussen wat bijverdienen met inpakken.
Het ingepakte snoep werd op een afgesproken dag weer opgehaald. Na controle kreeg je het geld meteen overgemaakt. Hierbij werd je niet per uur betaald, maar per stuk.
Hoeveel geld kon je verdienen met snoep inpakken?
De verdiensten lagen niet zo hoog. Zeker niet in het begin, als je de fijne kneepjes van het inpakken nog onder de knie moest krijgen. Het duurde zeker een paar weken voordat je op volle snelheid kon werken.
Hoeveel verdiende je dan met snoep inpakken? Eenmaal op volle snelheid zat je vaak nog maar op een loon van zo’n 3-4 euro per uur. Omdat je per stuk werd betaald wist je van tevoren wel precies hoeveel je kon verdienen met het inpakken van een partij snoep. Maar een echt fulltime inkomen kon je nooit verdienen met inpakken.
Het inpakwerk vanuit huis heeft ook altijd de vorm gehad van een extra bijverdienste voor mensen die zo nu en dan wat vrije tijd hadden en die tijd graag wilden gebruiken om wat bij te verdienen.
Hygiëne
Helaas bestaat dit thuiswerk tegenwoordig niet meer. Dit komt door verscherpte eisen op het gebied van hygiëne. Er is gelukkig nog wel ander inpakwerk vanuit huis beschikbaar, daarover verderop meer.
Als het gaat om hygiëne dan is er minder controle mogelijk op thuiswerkplekken. Je kunt als bedrijf een thuiswerkplek bij aanmelding wel gecontroleerd hebben, maar het is niet te doen om de thuiswerkplek elke week weer opnieuw te controleren. Bovendien weet je als bedrijf ook nooit 100% zeker of het snoep wel ingepakt wordt op de plaats waarvan de thuiswerker zegt dat het ingepakt wordt.
Een thuiswerker kan namelijk wel zeggen dat er vanuit de keuken gewerkt wordt, maar in de praktijk lekker in de woonkamer voor de televisie in zitten te pakken.
En als het snoep uitgestald ligt op tafel om ingepakt te worden en de voordeurbel gaat. Kunnen huisdieren en/of kinderen dan van het snoep afblijven terwijl de thuiswerker degene aan de voordeur te woord staat?
Verder kan tijdens de warme zomermaanden de temperatuur in sommige huizen makkelijk boven de 30 graden komen. Hierdoor wordt het snoep veel te warm en kan het plakkerig worden, kleur afgeven en vervormen. De kwaliteit kan daardoor niet gegarandeerd worden.
Garnalen pellen
Hetzelfde verhaal geldt voor het pellen van garnalen. Dat was vroeger ook een hele populaire manier om makkelijk geld te kunnen verdienen vanuit huis.
In veel plaatsen langs de kust kon je tot 1990 vanuit huis geld verdienen met het pellen van garnalen. De gevangen garnalen werden op de boot gekookt en zodra de boten aan de kust arriveerden werden de garnalen direct naar de thuiswerkers gebracht. Zij pelden de garnalen en deze werden 1-2 dagen later weer opgehaald.
Garnalen pellen is een klusje dat je even onder de knie moet krijgen, maar zodra je de slag te pakken hebt kun je aardig snel een partij verwerken. De verdiensten lagen ongeveer rond 8-10 gulden per gepelde kilo. Een mooie bijverdienste, zeker in de guldentijd.
Vanaf 1 juli 1990 is het thuispellen van garnalen verboden. Enkele jaren daarvoor waren namelijk 14 bejaarden gestorven na het eten van garnalen die bij het pellen besmet waren geraakt. Bron: NRC.nl
Werkomstandigheden
Bovenstaande redenen voor het verdwijnen van thuiswerk hebben vooral te maken met de kwaliteit van de ingepakte producten.
Maar wat een minstens even groot probleem vormde waren de werkomstandigheden van de thuiswerkers. Zij pakten snoep en andere producten in en deden productiewerk vanuit huis tegen een loon dat ver onder het minimumloon lag. Ook hadden zij geen recht op sociale uitkeringen, vakantiegeld etc.
Dit thuiswerk werd voornamelijk gedaan door vrouwen. FNV Vrouw heeft ervoor gezorgd dat er binnen FNV en bij de overheid meer aandacht kwam voor thuiswerk en de slechte arbeidsvoorwaarden die daarbij hoorden.
Vanaf 1985 zijn er steunpunten door het hele land opgericht om vrouwen informatie en advies te geven over thuiswerk. Hiermee kwam er meer aandacht voor thuiswerk en het laagbetaalde, ondergewaardeerde en verborgen werk wat vrouwen allemaal deden vanuit huis.
Zij gaven brochures uit in verschillende talen om vrouwen voor te lichten over hun rechten. Uiteindelijk zijn zij er na heel veel lobbywerk in geslaagd om thuiswerk op te laten nemen in de arbeidsomstandighedenwet.
Snoep inpakken in de 21e eeuw
Op zich heel goed dat er tegenwoordig betere arbeidsomstandigheden zijn voor thuiswerkers. Maar hoe wordt dan tegenwoordig al dat werk verricht?
Garnalen worden tegenwoordig gepeld in het buitenland. In Nederland is het te duur.
Het inpakken van snoep wordt vaak uitbesteed aan sociale werkplaatsen of aan lage lonen-landen (Oost-Europa). Door al het inpakwerk op 1 centrale plaats te laten uitvoeren is er een goede controle op de kwaliteit.
Snoep inpakken wordt dus door mensen op sociale werkplaatsen gedaan of door mensen uit Oost-Europa. Nederlands personeel is daarvoor te duur.
De arbeidsomstandigheden zijn dus sterk verbeterd. Maar nu is er een nieuw probleem wat de aandacht vraagt. Namelijk dat mensen opgelicht worden met nepvacatures.
Inpakwerk vacatures
Want inpakwerk is nog steeds populair. Wie wil er nou niet werken wanneer het hem of haar uitkomt? Zonder vooropleiding of wat dan ook. Liefst tegen een aantrekkelijk uurloon.
Op het internet zijn steeds meer nepvacatures te vinden waarin thuiswerkers worden gevraagd voor werkzaamheden als:
- pepernoten inpakken
- snoep sorteren
- afwegen van snoep en het vullen van snoepzakjes
Vaak tegen een uurloon van 12-20 euro per uur. Nu je weet dat dit soort werk door sociale werkplaatsen en mensen in Oost Europa wordt uitgevoerd, kun je wel snappen dan een uurloon van 12-20 euro per uur natuurlijk verdacht hoog is.
Daar komt bij dat je niet zomaar kunt solliciteren, je moet eerst inschrijfgeld betalen.
Veel mensen zijn verblind door de hoge bedragen en betalen maar al te graag dat inschrijfgeld. Ze zijn ervan overtuigd dat ze dat met twee uurtjes werk snel weer terug zullen verdienen. Maar het beloofde thuiswerk krijgen ze natuurlijk nooit. En de zogenaamde “werkgever” gaat er lachend met het inschrijfgeld vandoor.
Hetzelfde geldt trouwens voor werkzaamheden als balpennen inpakken en sorteerwerk.
Geld verdienen met snoep inpakken
Kun je dan nog wel geld verdienen met snoep inpakken? Ja dat kan. Maar niet meer zoals vroeger als thuiswerker voor een bedrijf. Als je toch erg graag vanuit huis snoep in wilt pakken om wat bij te verdienen dan zul je creatief moeten zijn.
Wat je kunt doen is het volgende:
- verzin zelf een creatief idee
- koop het benodigde snoep in
- maak iets moois wat mensen graag willen hebben
- verkoop je zelfgemaakte producten
Is daar een markt voor? Ja. Mensen betalen graag extra voor bijzondere cadeaus. Bijvoorbeeld voor speciale gelegenheden (kraamcadeaus, traktaties, kerstpakketten, jubilea, huwelijken, etc.)
Zorg voor naamsbekendheid. Laat aan iedereen weten wat je doet, maak mooie foto’s van je werk (of laat deze maken door iemand die dat heel goed kan). Maak een Facebookpagina aan of een eigen website en plaats je foto’s erop zodat je aan iedereen kunt laten zien wat je precies maakt.
Daarnaast kun je gratis advertenties ophangen in supermarkten bij jou in de buurt en op plaatselijke marktjes gaan staan waar je voorbeelden van pakketten meeneemt om te laten zien. Ook kun je een map aanleggen met foto’s van eerder gemaakte creaties.